Fürdőszoba felújítás a gyakorlatban

2020. január 17-18-19-én volt a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás 2020. címmel, a BOK Csarnokban.
Hiánypótló kiállítás, mely hazai és külföldi kiállítókon keresztül bemutatta, milyen is a mai fürdőszoba design-trend és mivel lehet ezt megvalósítani.


Lakásvásárlás vagy -felújítás előtt állóknak  nagy segítség, mivel a fürdőszoba funkciója kiszélesedett, nemcsak szimpla tisztálkodás helyszíne, hanem az otthoni feltöltődést, relaxálást, és aktív pihenést is szolgálja.

Ezért tervezése, berendezése összetett feladat, hiszen hosszabb távra, több fő igényeit kell figyelembe venni úgy,  hogy színvilágában, elrendezésében, berendezésében igazodjon a többi helységhez és a víz-csatorna stranghoz. Kialakításakor fontos szempont még a praktikusság és a környezettudatosság.

Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás 2020

A bemutatott enteriőrök, a folyamatos szakmai előadások és tervezési tanácsadás mind ezeket szolgálták, de hiányoltam a megvalósítás mikéntjét. Pedig sokan azért nem mernek belevágni, mert nem tudják, hogyan vigyék véghez. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani.

Ha gáz fűtő készülék is érintett, akkor bontás előtt a gázműveknél kell kérni a gázóra leszerelését a munkák ideje alatt, csak ezután lehet a készüléket leszerelni. Bontás után célszerű gépész tervezővel megbeszélni, hogy a strangok és a helység nagyságának ismeretében milyen lehetőség van az készülék helyének, vagy a víz-csatorna bekötésének megváltoztatására. Ha más készük kerül felhelyezésre, még a kéményseprőket is fel kell keresni, mert a végén tőlük is kell engedély. Emiatt előzetesen tőlük is kell egy szakvélemény, hogy milyen munkálatokat kell a kéménnyel kapcsolatosan végezni ahhoz, hogy megadják az engedélyt. Lehet, hogy béleltetni kell.


Ha a készülék sem és helye sem változik, akkor a munkák idejére le kell szerelni, ha alatta burkolás változik alatta. Csak szakemberrel szereltesse le, mert a véletlen megnyitás miatti gázrobbanás megelőzése céljából le kell dugózni a gázcsonkot.


Egyéb esetben nem kell leszerelni, csak jól becsomagolni, hogy a munkákkal járó por, piszok ne okozzon kárt a készülékben. A felújítás befejezése után célszerű szakemberrel kitisztíttatni.
Mivel ekkor sem gáz- és kéményseprő engedély nem kell a munkához, a tervezéshez sem kötelező gépész tervező. Azért ajánlatos egy lakberendezővel, vagy belsőépítésszel átbeszélni az elgondolást, mert sok időt és pénzt takaríthat meg a felújításkor.

Villanybojler kialakításánál győződjünk meg, hogy a bejövő áramfelvételi lehetőség engedi-e a megnövekedett áramfogyasztást.

 

Néhány szempont a helység tervezéséhez

 

 • Kis fürdőszobánál célszerű a világos tónusú és kisebb méretű burkolat, vízszintes mintázattal és maximum az ajtó magasságáig.
 • Kis fürdőszobánál a szaniter kiválasztásakor nézzünk olyan kád, mosdó, összeállítást, amely mérete és formája alapján a lehető
 • legkisebb helyet foglalja el. Kádban levő zuhanyzó kialakítása is célszerű.
 • Ablak nélküli fürdőszobánál is a fentiek érvényesek, csak még a jó szellőzést is biztosítani kell ventillátoros kialakítással.
 • Ha megoldható fénycsatornával lehet természetes fényt bevinni. Teljesen más lesz a hangulat.
 • Nagyobb fürdőszobánál ragaszkodjon a kádhoz, mellette zuhanyozó kialakítással.
 • Nagyobb fürdőszobánál WC és bidé ajánlott, plusz külön helységben még egy WC,  kézmosóval.
 • Ha megoldható, a mosás külön helységben történjen.
 • Ha összefolyót tervezünk, ajánlott azt a fal mellé tenni, és a burkolat lejtése is az összefolyó felé legyen.
 • WC-hez öblítőtartályt válasszon, ne nyomógombost, vagy csapost. Mivel a nyomógombos megoldásnál csak addig jön a víz, ameddig nyomjuk, ezért megérzésre tudjuk a mennyiséget szabályozni és ez nem elegendő a WC higiénikus öblítéséhez.
 • Lámpának csak fokozott érintésvédelemmel ellátott  készüléket vegyen!

 

A terv ismeretében ki kell számolni a burkolóanyag mennyiségét. Hálós lerakásnál 15 %-kal, diagonál lerakásnál 25 %-kal többet kell venni.
Ha minta van, azt darabra ki kell számolni, sormintánál pár darabbal többet kell venni.

Csak minőségi burkolóanyagot, ragasztót, fugázót, szanitert és szerelvényt vegyen! A falban levő vezetékekre ez fokozottan igaz.
Ha nincs rá elegendő a pénz, akkor halassza el a munkát! Ne felejtse el, hogy mindig az olcsó a drágább!  Több évig nézi és használja, legyen a szemnek kellemes és  ne legyen a használatával bosszúsága!

Bontás után, tervezés közben lehet kivitelező után nézni. Ajánlom a "jószaki"-t még nem csalódtam az ott levő mesteremberekben. Szükséges víz-gáz szerelő, villanyszerelő, burkoló.
 

Fürdőszoba burkolás

 

Ha nem értünk hozzá, még egy műszaki ellenőrt is javaslok. Sok anyag- és időpocsékolástól megóv. Van aki a fenti munkákat egyben vállalja, akkor nekünk nem kell a koordinálással, lebonyolítással foglalkozni. Sőt még az anyagot is megveszi, ha kérjük. Kérjünk referenciát és mindig szerződjünk. Csak számlaképes vállalkozóval szerződjünk, met így tudjuk érvényesíteni a munkával kapcsolatos reklamációnkat.

 

A munka fázisai

 

A villanyszerelő hornyokat vés a falba, becsövezi. Dobozokat rak a kapcsolóknak, dug aljaknak,  lámpáknak, a tervben megadott kiállásoknak megfelelően.
Víz- gázszerelő hornyokat vés az aljzatbetonba és a falba, ahova elhelyezi a fűtés-, víz és csatornacsöveket. A szaniter és fajanszkiállásokat is ráköti a tervben megadott kiállásoknak megfelelően. A kádat is ő állítja be, ha Geberit WC van, akkor az öblítőtartályt beszereli.


Amikor mindez megvan, akkor a burkoló lerakja a járólapot és a csempét, ha kell, mosdót, vagy zuhanytálcát  épít be. Szerelvényezés következik, villanyszerelő felrakja a lámpákat, boylert,  kapcsolókat, dug aljakat.


Vízszerelő  felrakja a WC-t, bidét, mosdót, radiátort, kazánt és a csaptelepeket. Amikor mindez megvan, még a zuhanykabin és a tükör következik, ezt lehet házilag, vagy ha egyedi a kabin, akkor szakemberrel elvégeztetve.
Legutoljára marad a kéményseprő és gázművek engedélyezése a kazán használatára, ha áthelyezés történt.

Ennyi mindent kell a felújítás során megtenni, de megéri a fáradságot, mert lesz egy gyönyörű fürdőszobája, ahova minden alkalommal örömmel megy be, büszke és elégedett lesz a végeredménnyel. Ezen felbuzdulva elhatározza, hogy a másik helységet is felújítja...